Heti hosszabb interjúnkat Váczy Dáviddal készítettük, aki az utánpótlás vezetése mellett idén a felnőtt csapat vezetőedzői posztján is helytáll.

Az utánpótlás vezetőjeként ebben a szezonban a felnőtt csapat vezetőedzője is te lettél. Miben más a felnőttekkel való közös munka?

Az elmúlt évek kemény munkájának és eredményeinek a sikere, hogy a klub vezetősége elégedett volt a teljesítményemmel, ennek köszönhetően engem választottak a felnőtt csapat vezetőedzőjének.
A munka teljesen más, mint a gyerekekkel. Egy teljes stáb áll a rendelkezésemre, ahol a feladatokat leosztva dolgozunk napi szinten a játékosokkal. A felnőtt csapatban tévedés azt hinni, hogy kész játékosok alkotják a keretet, minden nap tudunk újat mutatni, a játékosok minden nap tudnak újat tanulni.
Még annyiban más a mindennapi munka, hogy itt az eredményesség és a felelősség játszik főszerepet. Ezen kívül nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a klub filozófiája az utánpótlás nevelés, ezért feladatunk, hogy a tehetséges fiatalokat beépítsük a csapatba.

Hogyan sikerült megtalálnod a játékosokkal a hangot?

Sok játékost ismertem a korábbi évekből, mert itt nevelkedtek nálunk, az új játékosokat javarészt közösen választottuk ki Terjék Lajos sportigazgatóval. Más elvekkel kezdtem el dolgozni, így az elején úgy láttam, hogy néhányan furcsán is kezelték a helyzetet. Azt gondolom, hogy egy jó közösség kezd kialakulni, de úgyis az eredmények határozzák meg a csapat mindennapjait, ehhez pedig idő kell. Az öltözőn belül és az edzéseken is próbálok jó hangulatot teremteni, ám a mérkőzés más, ott eredmény kell és a felelősség az enyém. A munkában tényleg nem ismerek viccet, ott teljesíteni kell. Én nem vagyok az a mosolygós fajta, a munkában rendszerint stresszhelyzet van, folyamatosan nyomás alatt kell teljesíteni, de a hétköznapi életben egészen másképpen viselkedem. A kölcsönös tisztelet megvan a játékosokkal, így a stábbal nyugodtan dolgozhatunk.

Hogyan készültök egy-egy mérkőzésre?

Minden nap azért dolgozunk, hogy a lehető legalaposabban felkészüljünk az aktuális ellenfélből. Megvan a lehetőségünk arra, hogy egy stábtag ellátogat az aktuális ellenfél mérkőzésére – eközben mi is lejátsszuk a soros mérkőzésünket – és egy mérkőzésfüzetet készít nekem. Van egy tervezett munka, amit minden héten elvégzünk, de a hét második felében már vannak olyan taktikai elemek, amit begyakorlunk az ellenfélre készülve. A csapatnak videózás keretében megmutatjuk a saját meccsünk összefoglalóját és az ellenfél erősségeiről és gyengéiről is beszélünk. Természetesen a saját játékunkat, a filozófiánkat nem szeretnénk senki kedvéért feladni, de adódhatnak olyan periódusai egy-egy mérkőzésnek, amikor váltani kell és erre fel kell készíteni a játékosokat. Szerencsére bő kerettel dolgozhatunk, így egy egészséges versenyhelyzet keretében mindig a legjobb formában lévő játékosok kapnak lehetőséget. Ezt megtanultam a korábbi évekből, hogy a versenynek mekkora  jelentősége van a csapaton belül, miért jó az ha az edző nem engedi elkényelmesedni a futballistákat.

Szeptember 25-én a Sárisápi BSE elleni mérkőzésen a játékvezető piros lapot adott neked, amiért október 23-ig nem ülhetsz le a kispadra. Hogyan befolyásolja a csapatot ez a döntés?

Akik itt voltak a mérkőzésen, pontosan látták mi történt, így nem szeretném kommentálni az esetet. A csapatot már ezen a meccsen nehéz helyzetbe hozták, sajnos nem először fordul elő, hogy velünk foglalkoznak. Az FC Esztergomot tartom olyan erősnek, hogy ne ettől függjön, hogy az adott mérkőzést megnyerjük-e vagy sem. Az edzéseken alaposan felkészítjük a játékosokat, mentálisan kell tudni ezt kezelni, hogy a vezetőedző nem a kispadról segít, de a stáb többi tagja tudja a feladatát, amit becsülettel el is végeznek a mérkőzésen. Mivel a stábtagok között jó kapcsolat alakult ki, így a kommunikáció is működik egymás között.

Szeptembertől kezdve a munka mellett még továbbképzésre is jársz. Mesélj róla!

Fontosnak tartom, hogy minden nap tudok én is fejlődni, ehhez meg kell ragadni a jó lehetőségeket és tanulni, képezni magunkat. Felvételt nyertem a Szövetség által szervezett edzői kurzusra, ami ezt a szezont végig fogja kísérni. Szerencsére képzett és hiteles instruktorok vannak, akiktől lehet tanulni, segítőkészek és az eddigi előadások is érdekesek és hasznosak voltak.
Egyébként minden évben ellátogatok külföldi csapatokhoz tanulmányútra, az utazást egybekötöm a tanulmánnyal, az egyik legjobb párosítás.

Mit vársz a hétvégi Oroszlány elleni meccsen? Milyen taktikával lépünk a pályára?

Én minden mérkőzésen győzelmet várok, maximalista vagyok, utálok veszíteni. Ehhez sokat kell a héten is dolgozni és ha fegyelmezettek leszünk, akkor annak lesz is eredménye. A taktikát a héten kidolgozzuk, ezt meghagyjuk meglepetésnek, aki kilátogat a mérkőzésre látni fogja mit fogunk játszani.

Az utánpótlás és a felnőtt korosztály elég sok idődet elveszi. Hogyan tudsz feltöltődni, megújulni hétről-hétre?

Még fiatal vagyok, most kell sokat dolgozni, tapasztalatot gyűjteni, de azért nem panaszkodom, mindig jut időm kikapcsolódni. A szabadidőmben szeretek olvasni, a barátokra főleg ilyenkor jut időm, tudják a számomat, fel is szoktak hívni. Szeretek velük beszélgetni, mellette a statisztikákat böngészni, a matek volt ugyanis a kedvenc tantárgyam, a mai napig mindent fejben számolok ki. Természetesen ha több időm van, akkor az utazást választom, közben mindig lehet olvasni, kikapcsolni, sétálni, ilyenkor jönnek a legjobb ötletek és van lehetőség az élet nagy dolgain gondolkodni.

Mi a motivációd, ami még 12 év Esztergomban focival eltöltött idő után is lelkesedéssel tölt el?

A futball örök szenvedély, mindig is tudtam, hogy edző szeretnék lenni. A motiváció számomra a munka és az ezzel párosuló siker. Minden nap arra kell törekedni, hogy jobbak legyünk!